Thursday, 2 August 2012

Ubah Gaya Hidup, Elak Jadi Miskin Selepas Bersara



KOTA KINABALU 22 April - Sikap boros berbelanja merupakan faktor kritikal yang menyebabkan kebanyakan rakyat di negara ini jatuh miskin selepas bersara.

Sehubungan itu, Pengurus Besar Tune Ins Holdings Sdn. Bhd., K. Sasitharan berkata, cadangan melanjutkan usia persaraan kepada 60 tahun bukanlah satu jaminan yang dapat mengelakkan rakyat negara ini daripada mengalami sindrom miskin selepas bersara.

"Wang simpanan RM1 juta atau RM2 juta bukan satu nilai selamat seandainya amalan boros diteruskan semasa usia persaraan."

"Bagaimanapun, sekiranya anda memiliki simpanan kurang daripada RM1 juta tetapi hidup dengan cukup sederhana dan berhemah, wang yang dimiliki mampu bertahan," katanya ketika ditemui pada Seminar Khas Kewangan anjuran Amanah Saham Nasional Bhd. sempena Minggu Saham Amanah Malaysia (MSAM) 2012, di sini hari ini.

Kata beliau, sebagai langkah awal dan berhati-hati, rakyat Malaysia perlu bersedia dan berani melakukan perubahan gaya hidup kepada lebih sederhana menjelang peningkatan usia.

Sasitharan berkata, dalam kajian dan pemerhatian yang dijalankan, didapati sebahagian besar pekerja di negara ini, sama ada yang berpendapatan sederhana atau tinggi, tidak berupaya mengubah kehidupan mereka kepada lebih sederhana ketika usia kian meningkat.

"Masalah ini adalah kritikal dan ia hanya boleh diatasi dengan mengubah kehidupan lebih sederhana," katanya.

Beliau mengakui, bukan mudah untuk menukar gaya hidup tetapi ia perlu dilakukan dengan inisiatif sendiri dan dilakukan secara holistik.

"Tiada siapa boleh mengawal diri sendiri daripada berbelanja besar, jadi sikap boros ini adalah masalah individu dan hanya diri sendiri mampu menyelesaikannya," katanya.

Menurutnya, peningkatan gaya hidup mengakibatkan rakyat negara ini begitu berani berbelanja besar tanpa berasa bimbang terhadap kedudukan kewangan semasa dan akan datang.

"Rakyat kita semakin boros berbelanja, tidak cukup duit, mereka guna pula kad kredit, cara perbelanjaan ini memang menakutkan, tetapi bolehkah amalan tersebut diteruskan ketika usia semakin bertambah?," soalnya.

Justeru, Sasitharan berkata, jurang cukup besar antara perbezaan gaya hidup dan nilai wang yang ada perlu diatasi segera melalui pendidikan dalam perancangan kewangan dan psikologi.

"Ini penting bukan sahaja untuk mengelakkan rakyat semakin miskin apabila tua tetapi ia juga boleh menjejaskan visi untuk mencapai negara berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020," katanya.

Petikan dari Utusan Malaysia 
23 - April



Tidak mahu menjadi seperti golongan yang di atas? 
Ingin bersara dengan bergaya setelah penat bekerja selama 30 tahun? 




call me for appointment :)

013 777 0966
adelenasykn@yahoo.com




Tuesday, 22 May 2012

Penambahan dalam Unit Trust, perlu?

Hello peeeppss!!!! 

lamanyaaa tak update blog nih. Da nak dekat 3,4 bulan ade nih. Soryyy la. Bz betul dengan appointment and upcoming projects. Sampai tak menyempat duk depan pc update blog. 

Btw, recently ramai yang tanya, actually, perlu sangat ke untuk top up simpanan kita dalam unit trust?

Sebenarnya, memang SANGAT SANGAT perlu untuk top up kalau nak maksimize jumlah KWSP dalam acc 1 kita. Sebab, in unit trust, we are COLLECTING UNITS! the more units u have, the more u can sell. Betul tak? That is why the name itself is unit trust. 

The way nak collect sebanyak mungkin unit, is u beli unit dengan top up ur investment regularly setiap bulan atau setiap 3 bulan. Dont worry kalau beli pada harga yang berubah setiap bulan, sbb itu lagi bagus. Let me show one simple simple example untuk senang faham.

Lets say u r peniaga baju, and u stock up ur baju setiap bulan.


cost = top up 
Price/baju = price/unit
quantity = unit

Setiap bulan anda keluar kan RM10 untuk beli baju. Harga baju, fluctuate every month. 
So total cost untuk 5 bulan, anda da keluarkan RM50 dgn total baju 15piece. So, in June, u think of selling all your cloth u have, and at that time, the cloth price is : RM5. 

So, 
  
Total cloth x current price = 15x RM5 = RM75

Profit = RM75-total cost = RM75-RM50 = RM25

See? dapat untung RM25 untuk baju baju anda. Even the price drop to RM4/baju pada Jun pon, u still blh jual dan dapat keuntungan. 



So, this is unit trust!!! The more baju ( unit) u have, the money u can have.

 Let's see if kita tak buat penambahan pada Feb till Mei, u only have 2 baju, dan if u nak jual pada harga ketika itu RM4, u only get RM8. Totally u loss RM2. Rugi kan?

 Now we have knowledge on why we have to top up investment, 
so, don't hesitate to top up ur investment.;)


call me for appointment/explanation

013 777 0966
adelenasykn@yahoo.com











Monday, 12 March 2012

the lazy man

Be smart, be least effort, be a LAZY MILLIONAIRE.
give yourself a chance to feel FINANCIALLY FREE in your RETIREMENT DAY




Let the money work HARDER than you are!

call me for appointment

013 777 0966
adelenasykn@yahoo.com


Sunday, 11 March 2012

"commitment banyak sangat, tak blh saving..." really?

Ramai orang yang akan bagi alasan mcm nih when it comes to "put-aside-the-money-for-savings". I wonder, kalau asik bagi alasan macam ni, sampai bila pulak kita nak tunggu TAK ADA commitment?
then, smpai bila bila la kita tak boleh nak menyimpan duit kan? Ironically, bile tanya, ramai pulak nak jadi rich and successful. The sad reality is, it is NEVER going to happen! 

Mengikut kajian, HANYA 39% rakyat Malaysia sahaja yang menabung. How sad! Kalau nak menabung je, memang tiba-tiba takde duit. Cuba cerita pasal bende lain, beli benda-benda yang tak penting, duduk dekat cafe dan minum kopi yang berharga Rm15 1cup, boleh, tiada masalah, yang ada masalah, bile HARI HARI nak spend the money ke tempat-tempat yang tak sepatutnya. Perlu ke? unfortunately, kebayakkan orang nowadays, want to live in life style beyond their financial means.  

Truth is, every time you waste your money to buy unnescessary items when shopping, you put yourself farther farther away from financial success. Why? sebab, menghabiskan duit dan masa untuk perkara perkara yang tidak membantu menaiktaraf kewangan anda.

SUSAH nak menabung?let me show you the very simple simple step untuk start menabung. 
Firstly, u have to identify "WHERE to put your money?"
Pilih tabung yang boleh bagi interest kepada anda dengan menggunakan sistem "compunding interest". Apa tabung yang menggunakan sistem "compounding interest"? Yes! UNIT TRUST!!

So, how "compounding system" in unit trust works?
Initial = RM1000
Interest rate = 8% 
Deposit = RM25/week = RM1300/year

the 8% interest  rate may be high /low, depending on the investment. Stocks have been historically about 10%-20% average annual return, depending on economy.
compounding system


Result :

After 5 years, dengan menyimpan dalam unit trust CUMA RM25 seminggu, you would have  over RM9094!.  Just imagine that!!! if anda simpan lebih lama dalam unit trust, the interest earned per year boleh melebihi the yearly Rm1300 deposit. That is when you know your money is working harder than you are!! Now, imagine if anda boleh cut more wasteful spending and invest dalam "tabung" sendiri dan simpan lebih lama, you would have 10 times the money in the above example! baru lah boleh berangan jadi MILLIONAIRE!! 

Simply start as soon as possible.The savings time period is the most important, while being persistent (keep saving!). JANGAN MEMBAZIR!!!. Put it to work for your future. Time really is money


start saving, NOW!
call me for appointment

013 777 0966
adelenasykn@yahoo.com



Thursday, 1 March 2012

dividend in unit trust!

tadi ada dapat call, dr pembaca blog ni. Dia tanye tentang dividend. Adakah dividend dalam unit trust fix or not? Boleh untung ke tak? boleh keluar kan dividend every year ke tak? and so on.

For informasi kakak dan abang-abang kat luar sana (ceh, abang nak plural! hehe), dividend dalam unit trust tak pernah fix. Bukan nye kalau 8% tahun nih, smpai sepuluh tahun pon dividend still 8%. 

Dividen dalam unit trust berubah ubah. Kejap tahun lepas  15%, tahun ni 12%, tahun depan 17% berubah! dan unit trust yang hebat, boleh beri anda pulangan sehingga 20% setahun!! Sangat sangat berbaloi.  Sudah tentu ianya sesuatu yang amat menguntungkan anda bukan??


CONTOH 1


 Pic kat atas nih diambil dari satu mutual fund yang sangat bagus dari segi past performance. On 2010, this mutual fund gives 21.59% return untuk kepada semua pelabur. and since 5 years ago, this fund gives up until 94.52%!! Hampir 100%!!! 
Bermakna, jika 5 tahun lepas anda menyimpan sebanyak RM1juta, selepas 5 tahun, pulangan anda digandakan hampir 100% = RM2juta!

what kind of investment can give such benefits for investor??

And, ramai juga yang tanye " boleh tak kalau saya keluarkan dividend setiap tahun?"

BOLEH! tiada masalah. Tahap kecairan di dalam unit trust sangat sangat sangat tinggi. Bukan setakat dividend sahaja yang anda boleh keluarkan...nak keluarkan semua pon boleh. 

TAPI


Kalau anda ada sasaran tertentu untuk simpanan anda, biarkan dividend anda beranak dari saban tahun ke tahun-tahun berikutnya. Sebab, kalau kita take out all the dividend, duit dan unit anda tak akan boleh compound. Then if  die tak boleh nak compound, duit pon lambat nk beranak pinak. So ini boleh membuat kan anda lari jauh dari sasaran dan objective simpanan anda!!



CONTOH 2 

Refer at the table di atas,
 If anda start menyimpan dengan wang RM1juta, dan if every year u keluarkan dividen 21% = RM210,000, macam mana nak cukup RM2juta in 5 years time?  Silap-silap, duit kita remain RM1juta je, sebab wang anda tidak boleh digandakan. and kita sendiri pun tak disiplin dalam menyimpan.






So, this is why dividend memainkan peranan yang sangat penting dalam unit amanah. Sebab unit amanah menggunakan sistem compounding (gandaan). Jadi, kalau setiap tahun pon anda take out the dividend, then all the money can NEVER be compounded! 


The best long-term investor's friend is called compounding, and it can certainly make you rich!


Untuk tahu lebih lanjut tentang gandaan, anda boleh lihat sini or sini.

or 

Kalau tak paham lagi, boleh terus

call me for appointment

013 777 0966
adelenasykn@yahoo.com 










Saturday, 25 February 2012

how to achieve RM500k in your savings acc witihin a short period of time!

In unit trust, we use compounding system untuk mempercepatkan proses increment duit dalam satu-satu fund. Maybe ramai yang tak clear macam mana compounding system works. I'll show you how to get RM500k dalam masa 20 tahun!


JIka anda simpan didalam bank sahaja sebanyak RM500 selama 20 tahun, wang anda hanya mencecah RM120k Sahaja!!

 Tapi dengan unit amanah,

Hanya bermodalkan RM1000, dan regular savings monthly RM500, dengan purata 10% dividend every year, pulangan anda dalam masa 20 tahun adalah
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
click to enlarge

Nilai unit amanah anda mencecah sehingga RM505k dalam masa 20 tahun!!

Just imagine jika anda adalah seorang yang bijak dan  mula menyimpan pada umur anda 25 tahun, 
anda mempunyai lebih dari RM500k simpanan PADA UMUR 45 TAHUN!!
 Still young with a lot of money!!! Masa tu la anda mungkin boleh merealisasikan apa yang anda inginkan selama nih, pergi haji ke, beli rumah banglo, kereta idaman 2,3 bijik, bukak bisnes yang anda idam idam kan, holiday overseas witf your family, living with lifestyle,  buat pelaburan lain yang lebih menguntungkan, atau apa saja. 

Ini pon dikira hanya 10% dividend sahaja setiap tahun. Tapi apa yang kita tahu, 
unit amanah mampu memberi anda sehingga 20% setahun!!!!


Mungkin ada diantara anda akan berkata " aiseyman, lambatnye nak tunggu 20tahun"

Mister, dalam unit trust memang memerlukan masa untuk anda merasa hasil "tuaian" nya. Kerana kami bukan skim cepat kaya, atau MLM atau apa money game dan sebagainya yang boleh memberi pulangan secepat mungkin. 

Percaya la, 20 tahun memang lambat bagi anda tapi ianya sesuatu yang PASTI. Cuba je tanye makcik atau pakcik di luar sana yang sudah pun bersara dari pekerjaan masing-masing..Berapa agaknya jumlah simpanan mereka tanpa menyimpan dalam unit amanah? 


Mahukah kita menjadi ibu bapa yang kurang berduit dan tidak mampu menyediakan keperluan dan kemahuan keluarga kita kelak? 
Saya tahu, anda mungkin hebat dengan perkerjaan masing-masing. Tapi apa salahnya kalau anda simpan maybe 10% of your income ke dalam tabung unit amanah anda.

atau pon anda blh memulakan simpana didalam unit trust menggunakan EPF saving acc1 anda. Info di sini!

PERINGATAN!!! 

Unit trust bukan skim cepat kaya, 
tapi
Kami adalah 
SKIM LAMBAT KAYA TAPI PASTI KAYA!!!

call me for appointment/explanation

013 777 0966
adelenasykn@yahoo.com 






Tuesday, 21 February 2012

risk

ada orang cakap "eee..takut nye nak simpan dalam unit trust. risky!"

kesian tgk orang mcm nih. mungkin dia tak di dedahkan dengan how the unit trust work. yes. its a risky investment. but it's a 10% risk only. Lagi risky if your money simpan je dalam bank tanpa buat apa-apa diversification simpanan. Yelah, takut asik withdraw aje kan. Kalau anda ada sepapan telur? adakah anda akan letak kesemua telur dalam 1 bakul?  OR u put all the eggs to 5 different bucket?

diversified portfolio


Tapi talking about risk, everything in our life is about risk. Daripada tidur, bangun pagi, pegi keja, dekat office, balik kerja, tidur balik, it's all about risiko! but not all risiko adalah jahat. Kalau kita take the risk as negativity, memang la jadi tak bagus dalam kehidupan kita. Even playing safe is not safe after all!!

If we want a be a successful person, the main thing is, we have to take the risk! Cuba kita ambil contoh terdekat, start with the risiko kita keluar rumah bawak kereta. Kita sebenar telah ambil satu risiko yang sangat besar!. Bila-bila masa kita blh kena langgar, accident, kena ragut, tersangkut dalam jam yang maha jam. Tapi kenapa kita keluar jugak?  because we have a purpose. We want to cari rezeki. Give the best for ourself, family, future. That's why we go out, and 
TAKE THE RISK!

Kalau kita asik fikir, 

"oh,  i can't try this, this is too risky!", " ee, takut la..risiko sangattttttt!" ..

then how can we live your life?? asik fikir negatif je, semua bende mcm mana nak jadi? nak keluar rumah mencari rezeki pon  tak boleh kan? Nak keluar bawak kereta pon takut! nak simpan duit kat tempat betul pon, rasa teragak-agak! then? how can we live our future nnti if too scare to do something risky yang beneficial??? 

So, dont ever say  risk is bad. Risk is a reality that we have to face in our life.
 No safety! safety is a MYTH! Dare to take a risk! Dont be fear!!! fear is mind killer! 
Dare to be different!take the first step.



the biggest risk one can take is NOT TO TAKE ONE!

dare enough to retire with a million dollar in your bank?? 

call me for appointment/explanation

013 777 0966
adelenasykn@yahoo.com 


the food lorry.

After appointment tadi, terus shoot to Taman Molek JB untuk cari makan. So, round round Taman Molek untuk cari satu kedai makan melayu, I mean SATUUUUUUU je kedai makan melayu, tapi pusing punya pusing still tak jumpe. 

Most of the kedai there are chinese restaurant. I wonder where all the malay people makan there. So, after penat pusing2 dalam kereta with Emma, ternampak 1 food lorry ( I dont know what it's call anyway) infront of Al Rajhi Bank. betul- betul located in front of Shell Taman Molek.

alamak, view pic nih mcm tak best pulak eh? tapi dont worry, lorry nih sgt bersih tau!

Tilik punya tilik YAY!!! It's a malay lorry!! Decided to try since ramai orang benti sana makan.  The makanan is only jual Nasi Ambeng. It's a nasi sold in Johore. Nasi orang JAWA if Im not mistaken. Sedap!

 Nasi Ambeng with sotong and daging rendang

Lauk ada macam-macam. Sotong sambal, ayam rendang and daging rendang. But the best part is, ABC special!!!!!!! Mak oiiiihhhh!!!sedap sangat2.  You guys should try!!!

ABC

KAcang banyak, ice cream ade 2 scoop, chocolate paling sedap! pekat! dan semestinya LAZAT!!!!

Price range tak mahal, reasonable, 
Nasi Ambeng : RM5.00
ABC : RM 3.50

P/s : this lorry betul2 buat duit because it is the only malay restaurant yang jual malay food kat Taman Molek tuh! ( kalau tak silap la) ahaha....caya la pakcik!


Monday, 13 February 2012

Simpan sekarang atau tunggu?

Ramai orang yang tak mengendahkan langsung kepentingan untuk menyimpan. Kebayakkannya adalah orang umur yang masih muda muda belia. (macam saya la :)). Teringat pula one of my client yang pernah cakap, 

"saya belum ready nak menyimpan sekarang, nnti da ade duit baru start simpan"

terus saya share my knowledge betapa penting nya untuk anda menyimpan lebih awal. Tidakkah anda tahu cost of living dan inflasi di Malaysia sudah meningkat? kadar inflation di Malaysia telah pun mencecah 4%. Jadi kalau kita tak start menyimpan dari sekarang, bersediakah kita untuk menghadapi inflasi pada masa akan datang?


Cuba lihat jadual di bawah,


 click to enlarge


cth antara Mr.A and Mr.B. Kedua-dua menyimpan RM5000 every quarter annually.

Mr.A yang lebih bijak, telah pon start menyimpan lebih awal pada umur 26 tahun dan beterusan sehingga umur 35 tahun bermakna hanya 10tahun sahaja die menyimpan dengan unit amanah. dengan kadar pulangan 8% setiap tahun, Return of Investment (ROI) Mr.A telah mencecah sehingga RM 1.4 juta pada umur 55 tahun. 

Bagaimanapun Mr.B start menyimpan pada umur 36 tahun selama 10 tahun juga, tetapi dengan kadar pulangan yang sama dengan Mr.A, ROI Mr.B hanya RM 600k.

SEE??? anda sendiri blh lihat betapa banyak perbezaan ROI yang Mr,A and Mr.B RM700k++!!
Betapa ruginya kita kalau kita tak menyimpan didalam unit amanah cepat-cepat.

Mungkin keaadan kita sekarang masih belum mendesak kita untuk kita mula untuk menyimpan, tapi percayalah, satu hari nnti anda pasti berasa lega bila dalam keadaan memerlukan, savings dalam unit amanah mungkin dapat membantu anda. 

Ubah mentaliti anda sekarang dan do not hesitate to start your savings dalam unit amanah. 



playing safe might not be that safe after all
 Jadilah orang yang bijak dan mulakan simpanan untuk hari tua anda yang cemerlang. :) 


Be my Mr.A!!!
call me for appointment/explanation

013 777 0966
adelenasykn@yahoo.com 




Sunday, 12 February 2012

Roadshow at OUM and botak's restaurant yangggg fuuhh!!!

Last week roadshow still kat OUM. Ramai sangat orang!!! on Sunday je siap dapat contact sampai 25 orang. SERONOK betul !!!!!! dapat close on the spot pun adaaaaa. terus sign and thumb print. Syukur syukur syukur sangaat. 

OUM front view

Look at kedudukan OUM nih, I bet memang seronok gile belajo kat OUM nih eh? sbb berhadapan dengan laut. In fact the library itself, memang berhapan degan Pantai Lido Johor Bahru. best betul. dah la window menghadap Pantai tuh memang besar gila, macam 1 dinding tuh semua tingkap!! Fuh, kalau macam nih la, asal tension sikit belajo, terus tinggal buku-buku semua,  duduk depan pantai sambil sun bathing. eh?


Kak Azy and Kak Zuliha

Kak Norlia n Me n Kak Zuliha

 This is Kak Azy, Kak Zuliha and Kak Norlia. These people i tell you memang sangat baik punya. I love them all. very much help me in this industry. They just  like a mummy. membebel pon derang, bagi motivation pon derang, strategi pon derang, bergerak pon bersama2 derang. Syukur sangat jumpe derang. TQ mums.

I LOVE YOU !!
mwah! :*



so far , as an UTC nih, tak susah mana pon. Mungkin ada la skit challenge untuk kita hadapi, tapi...bile ada cabaran baru la best kan!!!! Actually, bukan susah pon nak ajak orang simpan duit nih, memang tade orang akan menyesal yang simpan duit dalam unit amanah, tapi kalau orang yang menyesal lepas shopping mengahabiskan duit, MEMANGGGG BANYAK!!sbb at the end of the day, dah tak cukup duit nak bayar benda-benda yang lebih penting. kesian.

Dont worry, for you yang baru aaware akan kepentingan untuk menyimpan, 
CEPAT!!!! buat tindakan. Semua orang masih belum terlambat kalau anda lakukan sekarang!  



So, about 3or 4pm, sbb terlalu ramai orang, after roadshow baru dapat makan. Since we are in Stulang Laut, so we decided to makan at Botaks Restaurant.


Botak's Restaurant memang terkenal sgt kat JB. It's a Chinese Restaurant tapi blh masak asam pedas!!!!!!! and the asam pedas memang liou sedap loh!!!!! Pedas dan memang terasa habis. 
And here, you also should try dier punye sotong goreng, udang goreng kering and sup ikan siakap. Ho ho ho....heaven!!! Even TMJ and Sultan Johor pon mkn kat sini tau. plus, Uncle Botak also hensem meh. hehe! 


Here's our menu that day, telur dadar, sup fish ball yang lazat, taugeh, and asam pedas. Actually we ordered the udang goreng kering, tapi tak smpat nk took pic, sbb perut da lapaqqq gile. NExt time u all pegi mesti try ok! Worth every penny!

lovely ladies. <3


En. Bahar. He's a very fuuny man! hhaha..suka belakon belakon.:D



Kesimpulannya, doing roadshow memang best. I love it! dapat FTF (face to face) with people, share deengan orang tetang kebaikan menyimpan dalam unit amanah. Memang berbaloii sangat- sangat. the word is PUAS! sangat puas bila blh tolong orang buat satu bende yang boleh mendatangkan faedah untuk mereka for their future. :)

till then people!  



call me for appointment/explanation

013 777 0966
adelenasykn@yahoo.com 


PS: i got one client yang berminat untuk jadi UTC. she's a very nice girl. Alhamdulillah. Roadshow is so helpful! yay!!!!!!


Wednesday, 8 February 2012

Hukum ASB and ASN HARAM?

Accidentally read this article in FB,  I dont know whether it is true or not,  but it is from JAKIM's website itself. 

So, for us Muslim, may not feel comfortable with this kind of statement kan..lagi-lagi hal2 berkenaan dengan duit ni.

taken from JAKIM's website

so, untuk pilihan yang lebih baik, bertukar la kepada medium 

yang lebih MEYAKINKAN
 yang BERLANDAS KAN KEPATUHAN SHARIAH
yang bagi pulangan sehingga 10%-20% setiap tahun.

 Tade lah rasa was-was nak menggunakan dividends to perform hajj at the end of the day, nak buat kenduri, sedekah, and all. 

Jadi, kepada anda yang bijak untuk menilai, 


call me for appointment/explanation

013 777 0966
adelenasykn@yahoo.com