Thursday, 29 December 2011

Are your saving sufficient enough?

dah ready nak hadapi inflation rate yang menggila 5 tahun akan datang?

yang belom kawin tuh, da ready nak berkeluarga? 

yang belum ada anak, da ready nak ada anak tahun - tahun akan datang?

yang da ada anak, da ready nak perbelanjaan anak-anak anda pada masa akan datang?

yang masih bekerja, dah ready nak hadapi kenaikan kos sara hidup tapi increment gaji masih tak naik?

berapa gaji anda skarang?dapat ke nak tampung all the family expenses dalam masa 5-10 tahun akan datang? cukup ke kalau anda cuma ada KWSP yang HANYA blh keluarkan pada masa-masa tertentu? dan lagi satu, cukup berediakah kita menghadapi krisis ekonomi yang akan berlaku setiap 10 tahun?

CUKUP???????

hmmm... jawapan yang ramai orang akan PAUSE before jawab all the question kan?

tak ramai orang skarang nih sedar betapa penting sangat-sangat untuk anda menyimpan. SANGAT PENTING! sbb kita selalu tak tahu apa akan jadi akan datang. kadang-kadang ada kalangan kita nih sedar, tapi saje2 buat ignorance je tentang kepentingan menabung. Ada yang lagi teruk , ada yang smpai taknak amik tahu langsung mcm mana nak maksimakan money saving yang ada skrang. Kesian tgk orang macam nih.


sedarkah kita yang ada dalam KWSP kita skarang tuh, TAK BOLEH langsung menampung our expenses di masa akan datang? 


click pic to enlarge

kenapa? sebab inflation rate sekarang yang kerajaan Malaysia declare is 4% tapi kenaikan KWSP cuma 5%.so? bapa lame sangat kita blh tahan dengan duit KWSP lepas kita bersara umur 55 tahun nnt? i bet mesti 2,3 tahun je after kita retire, duit KWSP kita da abes! 
Nak ke kita dalam golongan yang tak mencukupi di masa akan datang? takut kan? 

sbb tu KWSP sendiri ada cadangkan, "Phase Your Some of KWSP Money for a Better Option", so what's the BEST option selain unit trust? cuma withdrawal melalui KWSP untuk ke Unit Trust SAHAJA yang dibenarkan. Bukan insuran atau bukan yang lain! Jadi, jangan pernah ragu-ragu dgn keuntungan unit trust. Duit yang anda simpan TAKKAN HILANG BEGITU SAHAJA! kalau tak, tade la PUBLIC MUTUAL masih tegap berdiri megah gagah berani selama 30 TAHUN!! and it's the BEST and NO 1 unit trust company in MALAYSIA!!!!


tanak ke kita dengan menyimpan tak kira la tunai atau pon KWSP, dapat return sehingga 10%-20% setahun?? cuba tgk jadual kat bawah nih, how much return yang boleh kita overwrite kalau u start invest from now!!!

click pic to enlarge

kalau umur kita sekarang 25 tahun dan kita ada lagi 30yrs to retired, and kita start to menabung from now on, 30yrs later, duit kita blh berkembang sehingga jadi RM353K ++ up to RM2.4M++!!! tanpa buat apa-apa.tak payah cari orang, tak payah buat apa-apa! hanya SIMPAN DUIT ANDA UNTUK MASA HADAPAN!




Ubah la persepsi kita untuk lebih celik dan minda yang terbuka untuk melabur dan menyimpan demi masa depan kita dan keluarga kita. At least, 10 yrs later, tade lah kita mengeluh dan cakap " kenapa lah aku tak menyimpan dari sejak dulu...."..

it's too late!


call me for appointment/explanation

013 777 0966
adelenasykn@yahoo.com

Adelena Asykn


Wednesday, 28 December 2011

where we park our money?

Kat mana kita simpan duit kita??

 kebanyakkan orang mesti simpan duit dalam Fixed Deposit kan? yang ada EPF tuh, just simpan je lama-lama dalam EPF. 

sedarkah kita?

 Fixed Deposit cuma bg kita return every year 3%? dan EPF cuma bg 5% setiap tahun?  berapa sangat kenaikan tu? cukup ke untuk kita simpan dan fight for inflation rate for the next 10years??  how much the return if we get only 3% (FD) - 5% (EPF) every year? 

comparison between UNIT AMANAH and Fixed Deposit sangat-sangat jauh sebab PM boleh bagi dividend sehingga 10%-20% every single year.

yes! 10% - 20%, 
dan even UNIT AMANAH pernah bg lebih dari 20% setahun. SANGAT HEBAT!!

Investment in UNIT AMANAH tak memerlukan modal yang sgt besar pon. If let say ada dikalangan antara kita yang tak ada KWSP but got some cash at least RM1000, why not invest dalam UNIT AMANAH? dari u spend the money tak tentu pasal and buat pelaburan yang tidak byk mendatangkan keuntungan?kan?

let see the pic below, 

(click to enlarge)

if umur you sekarang is 30 years old and you have only RM1000 and you simpan dalam Fixed Deposit (FD) selama 25 tahun? let see the pic above, with 3% every year dividend u only get RM44,712 (red circle

but if invest in PM instead, yang beri you pulangan sehingga 10%, ur money can increase from RM1000 to RM133,789!!!!

it's much much much more BIGGER than Fixed Deposit!! and it is start only with RM1000! dan seperti yang disebut tadi, PM pernah bg divident melebihi 20%. So, blh tgk kat picture above column 20% blh generate hampir RM1juta!! 

so, kat mana tmpat yang paling bagus untuk kita parking our money? of course 
UNIT TRUST!!!!

 if you have some money in FD and KWSP, fikir la balik, kat mana yang blh generate profit yang lebih tinggi. Keluarkan half of your FD money or some of KWSP fund and put in PM, and u yourself blh buat comparison.

let say u park your money in FD, EPF and UNIT AMANAH, actually u overwrite dividend 
3% (FD) + 5%(EPF) + 10% (PM) = 18% EVERY YEAR!!!!!!!



this kind of preparation we should have before facing hardship in the future.



call me for appointment/explanation

013 777 0966
adelenasykn@yahoo.com



Adelena Asykn







Thursday, 22 December 2011

return of investment (ROI)

byk orang cakap, invest invest, blh kaya cepat.
 tapi ramai yang tatau how's return dari sesebuah pelaburan. yang paling teruk, ada orang terpengaruh dgn cakap-cakap orang laen pastu maen invest je kat tmpat dan saluran yang tak betul, tanpa kira, ambil tahu , kaji or study tentang how's the return utk satu2 pelaburan.  

Kita MESTI tahu apa dan macam mana nk dapat keuntungan/return dari our investment.

Mesti tahu! 

Mengenal pasti return dalam sesuatu pelaburan adalah sangat penting. How?

1) Calculate cost
 - initial cost
 - maintainance cost
 - fees / taxes

2) Estimate / calculate your returns
  - expected gain from investment?
  -  bila we expect the returns to happen?

3) Establish timeline for cost and returns
  - lukis 1 timeline or list kronologi order utk semua cost dan returns kita dah discover in step 1 and 2. 
            cth : 1/1/2006 initial investment cost :  (RM100,000)
                 : 1/9/2006 sell investment            :  RM120,000

*() negative value 

mmg, investment blh buat orang jadi kaya. i mean, kaya raya. in fact kat Google pon kita blh search kebaikan melabur tapi kena la invest dalam saluran yang betul, tak kesah la invest dalam saving accounts ke, stocks, real estate, business venture or unit trust. tapi, 

yang mana paling less risk? for sure it's unit trust.  
unit trust yang mana? for sure its Public Mutual! because Public Mutual is Number 1!
and how's the return? see this!


click pic to enlarge

see from the pic above, if we start invest in 2006 with amount of RM100,000 (red box color) in  EPF, Fixed Deposit, or Unit Trust. after 4-5 years it will increase to....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 


  EPF : RM136,734  FD : RM120,234 and Unit Trust : RM173,788!!!

and here in that pic, you can even compare, which is the best choice to park ur money between EPF, Fixed Deposit or Unit Trust. pilih la yang mana blh membantu anda mencapai kebebasan kewangan dengan lebih cepat dan banyak. 

retire with lots of money in your pocket without waiting too long! make it happen people!!!


call me for consultation/explaination

013 777 0966
adelenasykn@yahoo.com

Adelena Asykn
your Unit Trust Consultant for Public Mutual

Saturday, 3 December 2011

invest your money in Public Mutual, sit back and relax!

maybe ramai tertanya-tanye, tak tahu, tak de knowledge tentang macam mane actually unit trust nih blh menguntungkan seseorang pelabur. siap bile kadang2 i tanye orang, mereka ckp, "ish, tanak la i tak ready nak invest lagi", " no, not for the time being" and goes on.




mereka sebenarnyer bukan nya tanak, tapi mungkin mereka tak faham, how actually public mutual blh bg mereka keuntungan yang baik utk masa depan mereka, lagi CEPAT anda melabur, so automatically anda akan simpan duit lagi LAMA, jadi, lagi BANYAK la return anda nnti.

ok, now, i give example yang paling paling paling senang untuk orang faham, and get the picture how actually the unit trust works and can bring benefit utk pelabur.

1st thing is, all the money yang u invest akan ditukarkan kepada unit in unit trust, that's why la nama dier unit trust pon, so let take a look an example below eh,


an example,

let say, u melabur dalam Public Islamic Dividend Fund, RM5000 pada 31.12.2009

and stated, on 31.12.2009 harga seunit dalam fund tu is 0.23sen.

so RM5000 / 0.23 = 21,739 unit

then on May 2010 the dividend utk fund tu pon distribute sebanyak 12%

21,739 x 12% = 2,608

jumlah unit baru,  21,739 + 2,608 = 24,347 unit

so it goes on, may 2011 distribute 12% lagi,

24,347 x 12% = 2,921 

jumlah unit baru, 24,347 + 2,921 = 27,268 unit

goes on lagi, may 2012 distribute 12% lagi sekali,

27,268 x 12% = 3,272

jumlah unit baru, 27,268 + 3,272 = 30,540 unit

may 2013 distribute lagi 12%,

30,540 x 12% = 3,664

jumlah unit baru, 30,540 + 3,664 = 34,204 unit

may 2014, 12% lg

34,204 x 12% = 4,104

jumlah unit baru, 34,204 +4,104 = 38,308 unit 


see, ur unit increase kan? bila da 5 tahun, if u rase nak withdraw, simple, just darabkan ur unit with the price per unit on that day, kate lah on the day 0.20/unit je (lower than 0.23sen, harga u beli), still u dapat untuung tau, how come?



38,308 x 0.20 = RM7,661

masa memulakan pelaburan u HANYA keluarkan RM5000 je, tanpa apa-apa top up for investment, dalam masa 5 tahun, dgn kadar dividend average 12% a year, u still get 

RM7661-RM5000 = RM 2661 PROFIT! how's that????



 WITHOUT DOING ANYTHING!!!!!!!

CUBE 100x imagine u invest bigger that RM5k and every 3 months u top up lg ur investment, dan dgn penambahan dividend every year yang diberi oleh Public Mutual, and u simpan selama 10-20 tahun,  the profit
DEFINITELY much much much MORE HIGHER than that!!!!!!!!
isn't it good for your retirement plan?


so, come on, pls think about your future, invest in the right place!!! 

INVEST YOUR MONEY, SIT BACK AND RELAX!!!!!

if anything yang u all tak paham, tak clear, ade doubt and still 50/50, do not hesitate to


call me for consultation/explaination

013 777 0966
adelenasykn@yahoo.com



Adelena Asykn
your Unit Trust Consultant for Public Mutual








Thursday, 1 December 2011

RM98j utk pelabur2 public mutual! HEBAT!!!!

hari nih ..dalam METRO 1/dec/2011 ade berita pasal pelabur unit trust dalam public mutual dapat dvident smpai RM98j!!
UNTUNGGGGGGnyee melabur dalam public mutual.

baru2 nih public mutual ada declare distribution untuk tahun 2011 bg 8 fund mereka. sape yang da jadi unit holder dalam Public Mutual mmg tengah berbunga riang la. duit yang di simpan dah pon beranak pinak WITHOUT DOING ANYTHING!! how's that??

here's the article from Harian Metro. 

(klik pic utk besarkan inage ya)


so...siapa yang belum melabur dalam public mutual, 
JADI la sebahagian daripada mereka!

jgn susah hati kalau tade CA$H, yang pnting u ade EPF, semua beres! and 
tak pyah risau kalau u baru withdraw money form KWSP, sbb investment unit trust melalui EPF, bukan tolak dr acc 2 tapi acc 1, so...tak kacau pon ur withdrawal kat acc 2.

cepat! BERTINDAK SEKARANG!!
untuk kehidupan yang lebih menjamin di masa hadapan!:)


call me for consultation/explaination

013 777 0966
adelenasykn@yahoo.com



Adelena Asykn
your Unit Trust Consultant for Public Mutual



Sunday, 6 November 2011

set savings target and live within means!


if a person wants to be able to spend RM1000 sebulan dalam masa 20 tahun  period persaraan, dia KENA accumulate RM322,475, simpan about RM410 sebulan untuk 33 tahun!!!!!!!!! 

ok, itu blh kita amek dari EPF as RM410 a monthly deducted. but the question is, 
CUKUP KEEEEE??? 
utk spend RM1000 sebulan during our retirement????????? 

and the most important question, adakah sama the value of RM1000 for the next 20 years dgn the value RM1000 sekarang?? apa yg blh kita beli with RM1000, 20years later??

even sekarang kita da rase kenaikan inflation rate yang rata-rata, byk antara pekerja yang even ada pangkat tinggi2, masih rasa tak mampu nak mengharungi masalah inflation nih!
THIS IS FACT!

kebanyakkan fresh grads, orang yang da bekerja hampir 30 tahun,  masih lagi tak mampu nak lari dari masalah inflaasi. tgk je increment gaji pekerja VS kadar kenaikan harga barang sekarang? minyak naik, harga barang mentah poon naik, even harga tiket FAM naik pooooon jadi isu BESAR rakyat? and you think it caused by what???  blh bayang ape jadi for the next 10-15 years??

that is why, EPF even suggest to phased EPF withdrawals for a better options. 
so, phased part of ur money in UNIT TRUST!
start ur EPF investment in Unit Trust by only using part of ur Acc 1 EPF balance.

dgn kadar risiko yang rendah dan pulangan yang baik setiap tahun, kita semua mungkin terlepas dari financial problems in our Golden Age. 

always remember, with inflation and medical costs going up, you MUST NOT want to sacrifice your holidays in your retirement age.

the advice: 
 for people to continue working as long as they can be productive, stay healthy and start savings from young to take care of the future.

10years is not as long as you think.
 One day your life will flash before your eyes, make sure its worth watching!



call me for consultation/explaination

013 777 0966
adelenasykn@yahoo.com


Adelena Asykn
your Unit Trust Consultant for Public Mutual






.





Tuesday, 25 October 2011

top 10 unit trust company in Malaysia!

No
Top 10 Private UTMC*
Fund Size As at Mar 31, 10
(RM million)
Market Share as Mar 31, 10
(%)
Market Share as Feb 28, 10
 (%)
1
Public Mutual
36,610
42.7
41.8
2
AmInvestment Sevices
11,250
13.1
13.7
3
CIMB Group
11,249
13.1
13.5
4
Hwang-DBS Investment Mgmt
5,012
5.9
5.2
5
OSK-UOB Unit Trust
4,236
4.9
5.0
6
HLG Unit Trust
2,744
3.2
4.0
7
Prudential Fund Mgmt
2,418
2.8
2.9
8
ING Funds
2,252
2.6
2.7
9
Pacific Mutual
1,740
2.0
2.0
10
MAAKL Mutual
1,633
1.9
1.9



Sub-total

79,144

92.2

92.7


Total Private Net Asset Value (NAV)

85,662

100.0

100.0
*UTMC: Unit Trust Management Company
(Source: Lipper Fund Table, TheEdge, April 16, 2010)

Monday, 24 October 2011

bursa saham vs Public Mutual unit trust. is it the same thing????

i bet ramai confuse ttg pelaburan dalam BURSA SAHAM dengan UNIT TRUST.
untuk pengetahuan umum, pelaburan bursa saham and unit amanah adalah pelaubran yang 

BERBEZA!

then....what's the difference?

untuk pelaburan BURSA SAHAM
-ia di labur dalam Bursa Saham Malaysia dalam satu- satu kaunter tertentu dgn lot saham secara induvidual. (bukan yang dikumpul secara saham berkumpulan)
-index in BSKL boleh turun naik so DRASTICALLY. then bile turun, kita as investor TIDAK dapat mengawal kejatuhan itu. that is sooo bad!
-the important thing is THE RISK. invest in bursa saham SANGAT RISKY!


investing in UNIT TRUST PUBLIC MUTUAL
- people's invested money di uruskan oleh Sykt Pengurusan Dana PUBLIC MUTUAL, and it is invested to the fund melalui jumlah unit saham yang dikumpul oleh semua pemegang saham. (just like ASB, jumlah duit2 pelabur dalam ASB akan di agihkan ke tempat2 pelaburan). so  ia dilaburkan drpd duit pelabur2 yang ramai, bukan invidual. so, risk utk kite rugi serugi rugi nya SGT1000x TIPIS!
-setiap dana mempunyai kira-kira 5 kaunter yang menjadi tempat untuk dilabur. so ur money automatically diversified into more than 1 company. if let's say 1 company not making a good result that particular year, other 4 counters support!


the best thing is 

PENGURUS DANA (PUBLIC MUTUAL) adalah merupakan
 NO 1
UNIT TRUST COMPANY FOR MORE THAN 30 years! 

so, y wait?
make your move now for your better FUTURE!


  



call me for consultation/explaination

013 777 0966
adelenasykn@yahoo.com

Adelena Asykn
your Unit Trust Consultant for Public Mutual

Saturday, 8 October 2011

Low risk,good return with Public Mutual unit trust

Yes,tgk tajuk pon menarik kan?what kind of investment yan blh bagi 
"low risk, good return"??

 It only happen IF AND ONLY IF u start put some savings/investment in Public Mutual. Tak menjadi masalah langsung kalau u all semua tade cash utk memulakan pelaburan, sbb semua problem pelanggan,  Public Mutual telah pon manage. 

so if you got no cash. go for KWSP!

ya man!

KWSP/EPF allowed you to pull some of the money in it from acc 1 (KWSP)  to start invest in Public Mutual. This is so TRUE!!! anda blh mengeluarkan sebahagian dari simpanan KWSP anda untuk memulakan simpanan/pelaburan dalam Public Mutual unit trust. 


Untuk mengetahu lebih lanjut mengenai how to start your invest ment with KWSP, click sini!


Keuntugan dalam unit trust Public Mutual adalah SANGAT2 jauh berbeza kerana anda blh mendapat divident kira-kira 10-20% setahun. Hebat bukan?

so, how to know the money will be double dalam satu satu masa?
EASY, i give you formula hebat, RULES 72

CTH : If u invest... let's say, RM100,000. and you want to know, how many years the money will be doubled if u take approximately 12% dividend every year?
use the rules 72 method, 

72/12 = 6

so it takes 6 years for the money to be doubled (RM200,000)
then it will continue every 6 years utk the money to be double,
(400 k=12 years)
(800k=18 years!)

seeee???? what kind of investment can give you that such amount of money WITHOUT doing anything?????

that's why the RICH PEOPLE getting richer and richer. They keep investing and on and on and on.
 THAT'S THE POWER OF INVESTING!!

This is the mentality that we should put in our mind! 
always think how to make your money works for you.


Be one of them! start invest with your KWSP. At least when u retire, u can enjoy ur GOLDEN AGE wit something in your pocket.


come!let's  join us.
Put some savings, and LET IT GROW!!!!



call me for consultation/explaination

012 36 848 36
adelenasykn@yahoo.com

Adelena Asykn
your Unit Trust Consultant for Public Mutual







Thursday, 6 October 2011

pengiraan pulangan pelaburan unit trust.

BERMINAT untuk invest dalam pelaburan unit trust?tapi tak tahu how much the return of your investment?berapakah actually your return if you invest in certain period??

Haaa..mesti ade yang tertanya tanya mcam mane the return kaan? profitable, or not?

So, for your information, memang TIADA pulangan yang tetap dalam Public Mutual unit trust. Harga dalam market memang akan selalu berubah ubah. Ada masa mmg pasaran semasa rancak naik, tapi ada masa current market goes down, so macam mane nak buat pengiraaan dan jangkaaan dividend pulangan bagi satu2 pelaburan dalam unit trust?

ok, let me give u one example, tahukah anda, anda boleh memula simpanan pelaburan dalam unit trust dgn simpanan minima sebanyak RM100 setiap bulan.Kaedah ini adalah kaedah favorite dan kaedah terbaik selain menggunakan KWSP. 

Jadi, dengan menyimpan sebanyak RM100 setiap bulan, pada kadar pulangan 10% setiap tahun, pulangan anda akan mejadi sebanyak RM20,665 selepas 10 tahun. jadi jika anda memulakan simpanan sebanyak RM200 sebulan? ia akan berganda menjadi RM41,330. sila rujuk jadual di bawah untuk gambaran yang lebih crystal clear.


so, let us think, how much profit jika anda invest melalui KWSP yang for sure simpanan permulaan yang melebih dari RM100. and how much the return for the investment? 
for sure it moreee than the the figure above. kan2?
(untuk mengetahui bagaiman pelaburan menggunakan KWSP sila click sini)

jadi, tunggu apa lagi, mulakan langkah bijak anda untuk get to know how this investment scheme can help you to achieve your financial freedom
WITHOUT  doing anything!

start saving in unit trust and let the expert manage and take a good care of your money.


 


call me for consultation/explaination

013 777 0966
adelenasykn@yahoo.com

Adelena Asykn
your Unit Trust Consultant for Public Mutual